E-Nummers

Na het lezen van “Wat zit er in uw eten?” ben ik gaan letten op alle E-nummers in de producten die ik koop.
Het is ongelofelijk hoeveel giftige stoffen in ons land getolereerd worden in onze voeding. Waarom? Waarschijnlijk geld, macht, onwetendheid.. Het gaat erom dat meer mensen dit beseffen en er rekening mee houden.
Het is een grote uitdaging om de rode en oranje E-nummers te vermijden, maar alleen al je best doen en de ergste producten schrappen is de 1e stap. En dan eet je af en toe nog maar eens die verkeerde chips.. Je voelt je vanzelf beter en dat motiveert ook weer.
 
Hier een stukje van de site Bouillon Magazine waar je het boekje kunt kopen en nog veel meer informatie kunt vinden:

…en zo is het gekomen

Begin 2007 was Will Jansen voor een culinaire reis in Frankrijk en zag in een boekwinkel het boekjeAdditifs Allimentaires liggen. Hij was toen druk bezig met de Culinaire Almanak en vooral de wikkels van de kant-en-klaarmaaltijden die getest werden, hadden zijn aandacht getrokken. Op internetsites als www.aspartaam.com las hij een verontrustend verhaal over E-nummers die zonder enige terughouding aan zijn eten toegevoegd worden. Terug in het hotel begon hij het boekje te lezen. Het is geschreven door Corinne Gouget en het benoemt alle tot nu toe bekende E-nummers en hun bijwerkingen. Veertien jaar heeft Gouget onderzoeken en literatuur bestudeerd en dat alles opgenomen in een handzaam boekje. Will Jansen besloot de gids te vertalen voor de Nederlandse markt. Regelmatig kwam hij geschokt vertellen dat er zoutzuur, chloor of aluminium in zijn – en uw – eten zit. Gewoon eten dat we nietsvermoedend bij onze goedgesorteerde supermarkt kopen. En we eten zo gezond en bewust en we kopen biologisch, maar het zit echt overal in.
Wacht, ik geef u een voorbeeld:
Ons schoonzusje was hier vorige week en legde een pakje kauwgom op tafel. Op de wikkel lazen we de wervende woorden Nu met Xilitol! Xilitol als aanbeveling, het moet niet gekker worden. Dat kan toch alleen maar in een land waar de consument dom gehouden wordt! Op de verpakking stond een (zoals gewoonlijk bijna onleesbare) lijst van ingrediënten. Deze werden er met name genoemd:
Sorbitol
Glansmiddel en zoetstof dat bloedsomloopstagnerend is. Bovendien slecht voor de huid.
Aspartaam
Hieronder treft u de bijwerkingen die van het gif Aspartaam, van de meest voorkomende tot de wat zeldzamere. We hebben hier helaas niet voldoende plaats om overige effecten te vermelden, zoals het feit dat dit gif het immuunsysteem aantast en productie van DNA stoort. Maar met de volgende verwijzingen komt u alvast een heel stuk verder.
Bekende bijwerkingen: hoofdpijn, darmaandoeningen, diarree, buikpijn, slapeloosheid, gewichtstoename, hyperactiviteit, concentratiegebrek, slechter zien, gehoorstoornissen, verhoogde gevoeligheid voor lawaai, pijnlijke gewrichten, krampen, chronische vermoeidheid, wallen, huidreacties en verschillende onverklaarbare soorten jeuk, haaruitval, verkoudheden, tandaandoeningen, terugtrekken van het tandvlees, constant gevoel van kou hebben, neusbloedingen, aantasting van het intellect, geheugenverlies, depressie, humeurigheid zonder duidelijke aanleiding, paniekreacties, paranoia, obsessies, pleinvrees, agressiviteit, aanvallen van hyperseksualiteit, dementie, stuipen en soms epilepsie, schildklieraandoening, onvruchtbaarheid, impotentie, miskramen, aangeboren misvormingen, mentale achterstand, afname van het aantal bloedlichaampjes, verzwakking van het immuunsysteem (verhoogde gevoeligheid voor infecties). Verder kan deze zoetstof suikerziekte, de ziekte van Parkinson, Alzheimer, Multiple Sclerose, bindweefselbeschadiging, hartstilstand, hersentumor (en overige tumoren), adergezwellen en huidtubercolose veroorzaken of verergeren. Daarnaast kan aspartaam een vergifting van zware metalen veroorzaken. Dit additief behoort tot de familie van de excitotoxinen, dat wil zeggen dat het de trieste mogelijkheid heeft om de neuronen in de hersenen te stimuleren waardoor ze beetje bij beetje afbreken en dus het zenuwstelsel vernietigen en vervolgens andere organen aantasten. Miljoenen mensen die ‘slachtoffer’ zijn van aspartaam, laten zich jarenlang behandelen voor ziektes, al dan niet ernstig, zonder te beseffen dat de consumptie van aspartaam-bevattende producten de oorzaak is van die ziektes.
Plotselingen hartstilstand? Voetballers die dood neervallen tijdens de wedstrijd. Komt dat bekend voor?
Acesulfaam
Synthetische, zoete smaakversterker die 200 keer zoeter is dan suiker. Dit additief wordt erg vaak gebruikt in kauwgom, frisdranken, snoepjes, industriële banketbakkers- producten, desserts, sommige melkdranken en zoveel andere producten dat het onmogelijk is om ze allemaal te vermelden. Het wordt sinds 1988 door de FDA (Food and Drug Administration) toegestaan hoewel het niet grondig onderzocht is. Dit additief heef een bittere nasmaak, waardoor het vaak in combinatie met aspartaam wordt gebruikt. Een van de boeken meldt: In vergelijking met aspartaam en saccharine, die geen van tweeën onberispelijk zijn, is acesulfaam zelfs de ongunstigste van de drie. Een Engelse analyse uit maart 2005 beweert dat dit additief als kankerverwerkend geldt en gelieerd wordt aan longtumor, toename van cholesterolgehaltes en leukemie. Om absoluut te vermijden!
Mannitol
Zoetmiddel en anti-klontermiddel. Sterk ontraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Veroorzaakt zuurheid, uitdroging, nierstenen, misselijkheid, flauw vallen.
Xilitol
Zoetmiddel dat kankerverwekkend is. Metabole aandoeningen (stofwisseling), nierstenen, misselijkheid, verstoring oriëntatievermogen, flauwvallen, diarree. Het wordt op de verpakking van de kauwgom als aanbeveling vermeld!
E171
Titanium dioxide. Nog niet aangetoond dat het kankerverwekkend is, maar is wel verdacht.
E321 Butylhydroxytolueen (BTH)
Synthetisch voedingszuur dat huidreacties kan veroorzaken alsmede aandoeningen van de reproductieve organen en de bloedsomloop. Bij proeven op proefdieren is kanker geconstateerd.
E903 
Carnaubawas onschuldig
We hebben het hier over een eenvoudig pakje kauwgom! Ik kocht ze per tien en u heeft er vast ook wel een in de auto of in uw tas? “Altijd die ophef over aspartaam” mailt ons de voorlichtster van het Voedingscentrum “het zijn toelaatbare hoeveelheden en aspartaam is sowieso vol-ko-men onschuldig”. Oh ja? Zit in de omschrijving “maximaal toelaatbare hoeveelheden” al niet een soort waarschuwing dan? Wat nou als je – net als ons schoonzusje – een pakje per dag wegkauwt? En hoe zit het dan met aspartaam in frisdranken, snoep en in light-producten, en de optelsom van alles wat je op een dag binnen krijgt. Is er een relatie tussen al die opgefokte kinderen en wat er in hun eten zit? Met ons blijken zich honderden Nederlanders en Belgen dat af te vragen. De verkoopcijfers van het gidsje zijn daarvan het bewijs. Laat ze maar beweren dat het onschuldig is, kennelijk deelt niet iedereen die mening! En dat kan toch ook gewoon, het kan toch dat het de een niets doet en de ander wel? Waarom worden die consumenten direct afgedaan als paniekzaaiers en aanstellers? AJ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *